Nyheter

Heia kvinnedagen
07.03.2023

Heia kvinnedagen

Jeg har blødd så mye som kvinne. Jeg har følt så mye, grått så mye, blitt mye såra. Jeg har følt at folk ikke har forstått meg, at de har misforstått meg til noe dumt og at andre kvinner har baksnakket meg. Jeg har blødd fra de mentale sårene mine, masse (så klart) fra livmoren min og litt historisk gjennom mamma sine blodige sår fra eksmannen. Globalt har jeg følt på SÅ MYE smerte når jeg tenker på alle de kvinnene som fortsatt ikke er fri, og på alt dritt kvinner må finne seg i. Ja, jeg vil egentlig ikke annet enn å skrike når jeg tenker på hvor urettferdig historien er. På hvor mange som har blødd, og på hvor mye vi fortsatt gjør det.

Jeg blør også av tanken på alle kvinnene som snakker stygt om andre kvinner fordi de ikke klarer å se at de fleste dumme valg og vonde vaner gjerne kommer fra skader. Jeg hater tanken på hvor mange som går rundt uten å lege sårene sine, og hvor mange som mater dritten. Hver dag (sånn som unge kvinner kan best.) Jeg blør for all usikkerheten, all skammen, all tvil og angst og spiseforstyrrelser og lite deilig sex. Jeg blør for kvinnene som enda ikke er seksuelt frigjorte. De som ikke trives i egen kropp. De som enda ikke har lært å elske seg selv.

Ah, jeg føler smerten fysisk i korsryggen, rundt halebeinet hver gang jeg tapper inn på alle sårene jeg både har påført meg selv, og de som har blitt påført alle andre kvinner. I generasjoner. Fra generasjoner og basert på en slitsom ubalanse vi alle trenger å få i vater.

Likestilling handler om at alle skal få det bra. Ja, at alle skal få muligheten til å få det bra. Og får å få det bra så trenger vi frihet - som i retten til å bestemme over egen kropp og delta i demokratiet, trygghet - som i penger vi også vil tjene, og likhet - som i muligheten til å ikke bare bli dømt etter utseende, alderen, humoren eller preferansene våre.

Det finnes utallige kampsaker og vonde eksempler på systemer og mennesker som ikke fungerer på grunn av den feminine ubalansen i verden, men heldigvis så finnes det også noen filosofiske sannheter (i hvert fall ifølge meg selv. Den eneste kilden jeg kommer til å gi deg i dag) som kanskje kan gjøre veien mot målet mye enklere.

Fordi jeg forstår at folk er lei av å snakke om kjønnene som om det er en kamp. Som om det er kvinner og menn mot hverandre, og at kvinner bare er sånn og sånn og den hvite gamle mannen er et egoistisk svin. Ja det finnes mange voldtektsmenn, men jeg tørr påstå at det finnes flere snille menn. Jeg har diskutert likestilling med alle jeg kjenner utallige ganger og jeg tror jeg forstår at å dele mennesker opp i kun kjønn – det blir en for stor kategorisering til at hjernen klarer å få noe ut av det. Og til at vi kommer noen vei.

Vi mennesker trenger selvfølgelig å kategorisere, og nei, det er ikke sånn at alle kvinner bare er gode heller og at Girls should rule the world. På ingen måte. Jeg har nylig startet et selskap med bare kvinner, og jeg tror helt klart at det ikke egentlig var så lurt. For det har (helt ærlig) virkelig ikke vært smud sailing, og det kan jeg selv også ta ansvar for. Fordi jeg ofte blir dypt usikker på meg selv. Sånn veldig mange kvinner blir iblant. Og av sånt blir en jo litt dramatisk og stressa av.

Som kvinne så ønsker jeg ikke at det skal bli dramatisk og stressende, jeg vil helst at alle bare skal ha det bra, at og at menneskene rundt meg skal se at jeg vil at de skal ha det bra. Vi prøver alle så godt vi kan, men det er selvfølgelig ikke lett å skinne lyst hvis du bærer på mye mørke. Og det må faktisk både kvinnen og mannen unne hverandre å se. Den sure gamle hvite mannen trenger jo helt enkelt bare å bli sett og ikke dømt, men tatt imot han og. Hvem vet, kanskje han også har mulighet til å produsere kjærlighet? Til å bli utfordret og også avspent fra alt ansvar han tenker han ta. Som fremtidens menn ikke trenger å føle på fordi vi skal gjøre det sammen. Styre skuta, vaske dekk og feste tau.

Uansett. Tilbake til likestillingen, fordi det er jo det dette handler om. Hvis du ikke liker ordet feminist så drit i det og kom deg heller videre til neste nivå der du også kan lære fordelene ved det som skjer hvis flere får det bedre.

For som mann så er du jo omgitt av kvinner hele tiden. Enten du vil det eller ei. Vi selger deg mat i butikken, klær til sommeren, hoster eventer, smiler på plakater og pleier deg når du blir syk. Vi er også ledere, lærere, forskere, politikere og kunstnere og uansett om du har klart å rote deg ned i et hull hvor folk rundt deg hater kvinner (eller kanskje bare ser ned på de) så finnes det ingen tvil om at du kommer til å få det bedre hvis kvinner også har det bra!

Vi mennesker sender energi til hverandre hele tiden. Vi er mer eller mindre til stedet i øyeblikket, og noen av oss liker dårligere å ta plass enn andre. Noen lukter bedre, noen kødder mer. Men uansett hvor du lever i dette landet så er du nødt til å forholde deg til andres øyne, andres kommentarer og andres interesser. Vi vet ALLE at å få et kompliment fra en fremmed eller å se at vi gjør noen andre glad, gir oss god energi. Og vi legger faktisk ekstra godt merke til folk som tar seg tid til å stille deg spørsmål du liker å svare på. Vi føler alle på kjemi, og vi har alle, selv enn så subtilt, en kjemi med hverandre. Fordi vi trenger hverandre for å overleve. Og er det ikke litt hyggelig hvis dama på butikken gidder å hente den riktige størrelsen på lageret selv om hun er alene i butikken? Når hun stoler på deg og vil deg godt?

En mannevenn av fikk meg til å innse hvor viktig den seksuelle frigjøringen er for at kvinnen skal få det bedre. For, for å få det bra, må du lære å nyte. Og når vi ligger (noe jeg håper at alle som er kjønnsmodne gjør) så nyter vi jo hverandre. Mannen og kvinnen er til og med skapt for å passe sammen fysisk. Jeg vet du vet, men det er jo så åpenbart at vi egentlig bare er skapt for å få hverandre til å føle oss bra.

Og jeg vet ikke med deg, men hvis partneren min har det sikkerlig deilig, uttrykker det og deler den energien med meg, ja, da nyter jeg enda mer selv. Og jo mer jeg klarer å nyte meg selv alene, jo bedre blir det også med han. Ja, jeg vet det er enkelt. Men jeg føler ikke helt at alle faktisk skjønner dette, at de bruker det og mater det ... Og selv om jeg vet at alle som har opplevd en orgasme kan si at det var noe energisk bra i kroppen, så tror jeg ikke folk tenker over at den seksuelle energien også eksisterer på flere plan.

Den er ikke bare det kåte blikket før eller lydene i akten. Den er også etter effekten når du går ut døra for å handle brød. Den positiviteten du gir deg selv, lover jeg deg, at du på mini måter også overfører til andre. Fordi du er glad. Uten at det er ekkelt eller rart, det er bare fint. Vakkert. Som mannen og kvinnen når de utfyller hverandre. Og når begge faktisk vil ligge.

Å elske og være trygg i egen kropp er første steg på veien mot å kunne nyte den, men det er hodet vårt, tankene og oppfattelsene, som bestemmer om dette i det hele tatt er mulig. Å være trygg er kanskje den beste følelsen i verden (i følge meg selv) for når jeg er trygg, så er jeg på mitt frieste. Og selv om 8 mars på mange måter minner oss om alle kampene som fortsatt pågår, og på alle som ikke har det bra, så er det også en dag for å hylle frigjøring.

Når vi snakker om likestilling tenker jeg at det er viktig at vi blir enige om at vi befinner oss i to verdener. Den fysiske og den mentale. Og de henger jo så klart sammen. Og selv om strukturene i den fysiske verdenen begynner å bli fine her i landet, så må vi ikke glemme hvordan vi fargelegges mentalt. Og vi må ta hensyn til at vi alle har sår, og at vi alle blør.

Noen helt klart mer urettferdig enn andre, men lets face it, vi kvinner blør mest. Både statistisk og mentalt. Ja, kvinner lider mer av både stress og angst enn menn. Vi blir oftere utbrent, vi operer oss mest. Fordi så og si alle systemer ble først bestemt av menn. Vi fikk ikke være med å ide myldre, vi måtte bare rebrande varen. Varene som de peneste av oss må holde i hånden og late som vi liker. Våre behov og preferanser blir i hvert fall sjeldent satt på linje med menns, og aldri først. Med mindre vi skal selges noe.

Det fineste med likestilling - in action (synes jeg) er opplevelsen av respekt, trygghet og verdighet. Og til tross for at jeg er en hardbarka feminist (uten at jeg enig med alle feminister om alt) så elsker jeg menn.

Jeg skulle dele noen filosofiske sannheter med deg i dag og nå begynner dette å bli langt. Så her, disse tre fant jeg i hjernen min:

  • Det beste er når kvinner, menn og hen nyter seg selv, med hverandre. Stopp opp i en krangel og tenk hva det deiligste utfallet (for begge) kan bli.
  • Det finnes ikke lenger kvinner mot menn, eller vi mot dem. Det er bare oss som har det bra, og alle de som trenger (og fortjener) hjelp til å slutte å blø.
  • Vi aner fortsatt ikke hvor bra det kan bli. Finn roen, dette samfunnet er for stressende maskulint. Vi trenger ikke konkurrere, vi må bare omorganisere. Gi kjærlighet til sure menn og stoppe kvinner (og samfunnet) fra å ødelegge seg selv.

Så med disse ord oppfordrer jeg deg til å feire denne 8 mars og bli med på å spre god energi for at flere kvinner skal få det bedre. Dans for alle som ikke får danse, ligg for alle som ikke har det bra når de ligger og skål for alle formødre som ville vært utrolig misunnelige på de mulighetene vi ALLE har i dag! Er du mann så hyll dine kvinner og er du kvinne eller hen så hyll dine kvinnelige relasjoner.

Det beste av alt hadde jo vært om kvinner hadde klart å stå super stødig, empatisk, sexy, tilgivende og kjærlig SAMMEN. Fra nå, og for alltid.

Heiarop og feminin, blødende men varm, klem fra meg

Sigrid

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev for siste nytt fra Klubb TA PLASS!